Crumble od krušaka

 

Život je kratak. 

Nekad mi upali taj kliker.

Ono, vozim se u autu.

Jedan dan sam cijela opterećena time što će biti sutra, što će biti za 3 mjeseca, za 5 godina, hjooj za 5 godina. Pa skužim da mi je dan prošao u nekom nemiru jer, e, što će bit.

I onda shvatim da tako život ne smijem provodit. Nema smisla, nema mira, nema onog nekog istinskog osjećaja bezbrižnosti.

Meni kojoj su krpe u kuhinji posložene na lijepe i na one s kojima se čisti, ormar na košulje za džempere i košulje koje se nose same na hlače je poprilično teško za percipirati da sve u životu ne ide po pe-esu. Nema tog plana, od banalnog do životnog koji tako ide; nema one odluke da ćeš se ujutro dić, poć na plac pa na kakav slatki brunch pa doma pripremit ručak koji ćeš pojest tek negdje prikvečer i nakon toga poći s prijateljima na pivu. Uvijek se nešto dogodi i jednostavno … To tako ne ide. U redu je kada si zacrtaš cilj u životu kojem stremiš i nekako se nadam da ću i ja i vi do njega doći. Ali živjeti na umu samo s tim ciljem i s planom kako doći do njega, halo. Ode život da i ne skužimo – ode u planiranju, živciranju zašto se nešto nije dogodilo i ponovnom ponavljanju istog planiranja i fokusiranja samo na to.

 Sad da potpuno bezbrižan život postoji, realno, to su izmišljotine čik lit publicistike i žutila koje često čitamo. Ali postoji onaj neki mir koji postižeš tek kad shvatiš da moraš živjet dan po dan. Ono, problem po problem. Situacija po situacija i obaveza po obaveza.

U suprotnome, kakav je život koji takav život donosi.

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Crumble s kruškama sam objavila prije nekih godinu dana skoro. Radila po receptu Jamie Olivera i baš sam bila zadovoljna. U međuvremenu, kao i uvijek za sve, skužiš neki svoj recept, nešto što ti paše i što ti je stvarno po guštu. Kruške same jesti onako … Nije to nešto vau. Ali kada ih se peče ili kuha (kao na ovom postu), ajme meni.

Što t’ treba:

Posip

15 dag brašna

10 dag mljevenih badema

10 dag smeđeg šećera (u nedostatku može i bijeli)

prstohvat soli

12 dag maslaca

Nadjev

10 dag šećera

šaka sjeckanih badema

6  kruški

sok 1 limuna

korica 1 limuna (ako je domaći)

Bacaj se na posao

Zagrij pećnicu na 200°C.

Posip: Prosij brašno u zdjelu, dodaj šećer i sol. Izreži maslac na komade i utrljaj u smjesu da izgleda kao fine krušne mrvice.

Nadjev:  Provrij 0,3 l vode i šećer zajedno, pažljivo dodaj krušku izrezanu na komadiće (očišćenu i oguljenu) i nježno miješaj 2-3 minute. Izvadi iz vode, stavi na rešetku da se ocijedi malo (ne rukama pritiskati niti ništa), politi sokom od limuna i premjestiti u 4 posudice. Na voće dodaj sitno narezane bademe i koricu limuna. Na voće stavi mrvičasti posip od brašna i maslaca. Peci 30 minuta. Posluži s klasikom klasika – sladoledom od vanilije.

 

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s